Bilden visar ångtvättens nytta vid rengöring av en bils interiör

Ångtvätt av bil – 5 steg för bättre bilvård av bilens interiör och fönster

Oavsett hur du använder din bil kan interiören bli fläckig och smutsig över tiden. Vanligt är att smuts och fläckar skapas genom:

 • Färgämnen och smuts överförs till sätena från kläder
 • Olja och smuts från dina händer lämnar fläckar på ratten, växelspak och elektronik (speciellt touchskärmar).
 • Olja på nackstödet från håret
 • Fläckar och smuts som kommer från skor eller stövlar

En ångtvätt är en utmärkt lösning för att rengöra en bils inredning, oavsett om den är kraftigt eller lätt smutsig. Rengöring med ånga är ett utmärkt alternativ att rengöra din bil av följande skäl:

 • Ånga eliminerar behovet av att använda skadliga kemikalier
 • Ångan tränger djupt in i tyg och klädsel, inte bara på ytan
 • Ånga är perfekt för att rengöra klädsel och svåråtkomliga platser
 • Ånga kan användas för att rengöra alla typer av ytor på ett skonsamt sätt
 • Ångan mjukar upp och lyfter smuts så att du inte behöver skrubba en yta och riskera att skapa märken

En ångtvätt är också kostnadseffektiv eftersom den bara använder vatten för att rengöra och tar en bråkdel av den tid som andra rengöringsmetoder vanligtvis kräver.

Låt oss starta med första steget för en renare bil.

Del 1 av 5: Rengör mattor och tyg med ånga

Vanligtvis rengörs mattor och klädsel med en metod som felaktigt kallas ångtvättning. Dock så använder metoden vatten och rengöringslösningar med kemikalier för att rengöra tyget. Rengöringslösningen kan vara dyr, lämna fläckar på tygklädsel plus att rengöringsmedlen kan vara skadliga för de som utför städningen/rengöringen och för den som efter rengöring använder bilen.

Ångtvättning däremot är ett säkert och effektivt alternativ till kemisk användning.

För att genomföra en ångtvätt av bilen behövs följande material

 • En ångtvätt
 • Trekantig borste (för ångtvätten)
 • Dammsugare

Steg 1: Dammsug klädseln och mattorna. Dammsug så mycket smuts och damm från mattan och sätena som möjligt. Det gör rengöringen med ångan mer effektiv.

Tips: För bästa resultat, använd ett smalt dammsugarmunstycke för att komma in i trånga områden runt sätena och pedalerna.

Steg 2: Fäst den trekantiga borsten på ångtvätten.

Steg 3: Ångtvätta mattorna och klädseln med den trekantiga borsten.

Rengör alla mattytor du kan nå med det trekantiga verktyget. Gör överlappande rörelser för att säkerställa att du rengör alla ytorna.

Tips: Flytta tillräckligt snabbt så att ångan inte samlas på en plats tillräckligt länge för att göra mattan våt. Om du använder en ångtvätt med sugmöjlighet så behöver du inte bekymra dig om överskottsvätska då det sugs upp.

Tips: Du kan använda ett smalt munstycke till ångtvätten (även kallat ånglans) för att komma in i trånga platser som det trekantiga verktyget inte passar. Kontakta oss för förslag. Ofta är olika typer av munstycken, däribland en ånglans med i de KIT man kan köpa till Tecnovaps ångtvättar.

Ångtvättning av bilsäten av tyg

Steg 4: Ångtvätta bilens tygklädsel. Tvätta dina tygstolar med det trekantiga verktyget till din ångtvätt. Gör samma sak här, d.v.s en överlappande rörelse för att säkerställa att ångan når och rengör alla ytorna.

Tips: Borsta med lätt tryck på sätena så att du inte sliter eller orsakar noppor på tyget.

Steg 5: Dammsug mattorna. Efter ångtvätten ska du dammsuga mattorna igen för att ta bort smuts som lossnat från mattan och sätena under ångrengöringen.

Tips: Ånga fungerar mycket bra på saltfläckar, någon som är vanligt i svenska vinterförhållanden.

Del 2 av 5: Rengör läder, plast och vinyl med din ångtvätt

För att rengöra dina läder-, plast- och vinylkomponenter med en ångtvätt måste du använda en mjuk infästning som inte repar inredningen.

Material som behövs för ångrengöring av läder, plast och vinyl

 • Tyg- eller skumfäste för ångtvätten (kontakta oss för tips)
 • Ångtvättare
 • Trekantigt borstfäste för ångtvätten (kontakta oss för tips)

Steg 1: Använd en trasa eller kudde till ångtvätten. En mikrofiberduk fungerar bäst för känsliga ytor eftersom den inte orsakar repor och den fångar smuts i fibrerna så att den inte sprider sig runt.

Tips: Om du inte har ett fäste för din duk för din ångtvätt kan du linda in en mikrofiberduk runt en mattfäste och använda den lätt på plast och vinyl. Är du osäker på om du kommer repa lacken? Kontakta oss så ger vi råd.

Steg 2: Rengör plast och vinyl. För munstycket med kudden/duken lätt över plast- och vinyldelarna i bilens inredning. Var extra noggrann kring instrumentbrädan, elektroniken och området runt växelspaken.

Tyget på ångtvättens infästning absorberar och tar bort damm, smuts och oljor från bilens interiör.

Tips: Rengör ratten med ånga för att göra den mer hygienisk. Du kommer märka skillnad på innan och efter.

Steg 3: Rengör lädersäten. Rengör lädersäten genom att använda ett mjukt verktyg (kontakta oss för förslag). Igen, här är mikrofiberduk väldigt bra då det inte flyttar runt smutsen.

Se till att borsten/verktyget är täckt så att du inte repar skinnet.

För ångmunstycket försiktigt över lädret. Detta lösgör smutsen medan mikrofiberduken har i uppgift tar bort det.

Förutom att rengöra lädret så ”föryngrar” ångan lädret genom att återfukta det.

Tips: Ånga är det bästa sättet för att ta bort färgämnesfläckar från läder. Använd bara ångtvätten på samma sätt som du annars tar bort smuts från läder.

Del 3 av 5: Rengör svåråtkomliga platser med ångtvätten

Använd en ångtvätt med ett smalt munstycke (ofta kallad Ånglans) eller ett ångstrålmunstycke för att rengöra områden som annars är otillgängliga för hand eller vanliga munstycken.

Material behövs

 • Smalt munstycke för ångtvätten
 • Smalt munstycke för dammsugare
 • Ångtvättare
 • Dammsugare

Steg 1: Börja med montering av munstycket på ångtvätten. Sedan, placera munstycket på det smala ångmunstycket/ånglansen så nära det smutsiga området som möjligt.

Du kan också använda det smala ångmunstycket/ånglansen för att komma in i instrumentventilerna, mellan sätena och konsolen, smala utrymmen i plastdelar, och inuti djupa dörrfickor och kopphållare där andra rengöringsmetoder inte når.

Steg 2: Låt den rengjorda ytan torka. Torka av området med en ren trasa. Använd gärna en mikrofiberduk om du har tillgång till det, men det är inte nödvändigt.

Steg 3: Dammsug den rengjorda ytan. När du har ångtvättat hårt smutsiga områden så som kopphållare och dörrfickor, dammsug dem med ett smalt dammsugarmunstycke för att få bort den smuts som lossnat vid ångtvättningen.

Del 4 av 5: Rengör textilen i taket med ånga

Textilierna i taket behöver inte rengöras ofta, dock så ska man veta att de samlar damm och smuts från luftburna partiklar eller fysisk kontakt.

I de flesta bilar är taktextilierna limmade fast i taket. Om limmet mjukas upp av väta, kan det lossna och hänga ner, vilket kan bli kostsamt om de behöver bytas ut. Så stanna inte för länge på samma yta, eller se till att du har ett sugmunstycke så behöver du inte tänkta på överflödig vätska/ånga ska riskera att mjuka upp limmet. Kontakta oss vid frågor.

Material behövs som behövs för ångtvätt av bilens textilier i taket

 • Mikrofiberduk
 • Ångtvätt
 • Dammsugare

Steg 1: Förbered ångtvätten. Använd ett platt munstycke, om möjligt täckt med en mikrofiberduk.

Steg 2: Ångrengör taket. Ha en såpass snabb rörelse att du inte rengör samma yta för länge.

Obs: För att se till att du inte skadar limmet i taket, flytta ångmunstycket dubbelt så snabbt som när du rengör sätena och mattorna.

Som tidigare, ha ett visst överlapp i den yta du tvättar, så att du inte ska missar någon yta. Här krävs det dock lite försiktighet, för om du överlappar dina rörelser för mycket eller rengör ett område för många gånger, kan taktextilen skadas och/eller tyget kan lossna.

Del 5 av 5: Rengör dina bilfönster med ångtvätten

Ångtvätten kan med fördel användas på ytterfönstren för att få bort sav från träd, insekter och tjära. Ångan mjukar ämnet så att det lätt kan tas bort.

Material behövs för ångtvätt av bilrutor

 • Mikrofiberduk
 • Ångtvätt
 • Squeegee-fäste till ångtvätten (en squeegee är en gummiskrapa)

Steg 1: Förbered ångtvätten. Montera en squeegee-infästning på munstycket till din ångtvätt.

Om du inte har en squeegee-infästning, använd ett brett tillbehör täckt i en mikrofiberduk för att uppnå ett liknande resultat. Vid osäkerhet, tveka inte att kontakta oss.

Steg 2: Ångtvätta bilfönsterna. Hantera ångmunstycket och skrapan precis som en vanlig skrapa vid vanlig fönstertvätt. Börja från toppen och arbeta dig neråt. Gör överlappande rörelser.

Tips: Vid rengöring av framrutan, arbeta med halva glaset åt gången och arbeta i horisontella linjer uppifrån och ner.

Om du har gummiskrapa (d.v.s om du i steg 1 ovan hade gummiskrapa), så tar gummisskrapan bort föroreningar som lossats från glaset av ångan.

Steg 2: Rengör skrapan. Torka av kanten på skrapan med en ren trasa efter varje rörelse/drag så att du inte bara flyttar smuts från ett område till ett annat.

Tips: Om du använder en mikrofiberduk på ett platt tillbehör, vänd eller placera om duken om den blir för smutsig.

Upprepa processen för alla dina bilfönster.

Om du använder en ångtvättar din bils matta, läderdetaljer, säten och klädsel, får du inte bara en ren bilinredning – det gör också din bil mer hygienisk och dödar bakterier som kan orsaka sjukdom och lukt.

Du kan också använda ångtvätten för att rengöra föremål i din bil, till exempel barnsäkerhetssäten och sätesskydd.

Tveka inte att kontakta oss vid frågor. Nedan visar vi några munstycken som är speciellt anpassade för ångtvättning av bilens interiör.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *