Bilden visar hur man tvättar stengolv på Växtverket på Tjörn med en ångtvätt.

Resultatsmässigt är ångan helt otrolig!

Inlägget är i samarbete med Växtverkstan på Tjörn.

Här på Växtverkstan på Tjörn bedriver vi en verksamhet i växthus där vi håller på med aktiviteter som följer årstiderna. Odling, Bi-odling, Förädling, Mustning av äpplen, Håller kurser i levande hantverk (papperstillverkning, pilflätning), Snickeriverkstad, Försäljning på marknader/events samt REKO-ring och mycket mer.

Den viktigaste delen i vår verksamhet är dock att i samarbete med Arbetsförmedlingen, Samordningsförbundet och Arbetsmarknadsenheten i Tjörns kommun tillhandahålla arbetsträningsplatser, där man kan komma igång igen med arbete efter lång frånvaro från arbetsmarknaden.

Hur fick du kännedom om ångtvättarna från Tecnovap?

Under musteri-säsongen så tog rengöringen av vår äppelpressmaskin och vår pastöriseringsmaskin mycket tid i och med att det gjordes med vattenslang, diskborste och diskmedel. Då pressen är en restaurerad maskin tillverkad 1961 i gjutjärn så är den väldigt känslig för fukt och rostar gärna om man använder mycket vatten, vilket behövdes användas för att få maskinen ren från pressrester.

Detta gjorde att rengöringen av maskinen aldrig blev optimal då man hela tiden blev tvungen att kompromissa mellan rengöringen och gjutjärnets rost-tendenser. Kombinerat med det faktum att vår lokal har ett stengolv med väldigt djupa golvfogar som försvårar borttagningen av tvättvattnet gjorde att rengöringen blev ett “evighetsarbete”. Samt efter att vi behövt få pressen lagad av mekaniker 2 gånger förra året pga av vattenskador så togs ett beslut om att underhållet av musteriet måste ändras.

Så vi kollade runt på nätet efter lösningar som använde minimalt med vatten, helst utan att använda starka kemikalier och ändå lämnar en kliniskt ren yta. Och av en slump kom en av Tecnovaps videor upp på youtube där de demonstrerade rengöring av diverse restauranglokaler samt hur deras maskiner också kan användas i industriutrymmen utan avrinningsmöjligheter. Detta gjorde att vi tog kontakt med Tecnovap via deras mail där vi fick ett väldigt trevligt och kunnigt bemötande.

Vad visste du om rengöring med ånga?

Innan vi började efterforskningen om nya tvättmöjligheter så visste vi inte mycket om rengöring med överhettad ånga, eller rättare sagt, ingenting alls.

Vad var det som avgjorde att ni bestämde er för att investera i en Steam Box Mini Vac?

Efter att vi tog kontakt med Tecnovap så tillhandahöll vi säljaren med information om hur våra lokaler ser ut samt vad vi tänkt använda maskinen till och fick efter det en konsultation och rekommendation utefter våra behov och ekonomi.

Hur skötte ni städning och rengöring innan?

Innan sköttes städningen med vattenslang, dammsugare, skurborstar, våtmoppar och tvättmedel och i vissa fall högtryckstvätt.

 

”… det faktum att vår lokal har ett stengolv med väldigt djupa golvfogar som försvårar borttagningen av tvättvattnet gjorde att rengöringen (innan ångtvätten) blev ett “evighetsarbete…”

Vilka är de största fördelarna som du upplever det med ångan? Resultat- och arbetsmässigt?

Resultatmässigt är det helt otroligt! Äppelpressen blir kliniskt ren utan att drabbas av rost, stengolvet vi har i växthuset blir riktigt smutsigt efter varje odlingssäsong p.g.a av jord och lera och smutsen sitter så hårt fast att det enda sättet att få det rent innan var att använda högtryckstvätt med ett altantvättmunstycke, vilket ledde till som vi beskrev tidigare till ett evighetsarbete med att få bort smutsvattnet efteråt.

Och oftast flöt smutsen bara ner i fogarna igen och så var vi tillbaka på ruta ett, med ångmaskinen behöver vi bara först lösa upp smutsen med maskinen och sedan snabbt torka upp smutsen med mopp.

Sedan har vi upptäckt många användningsområden för ångtvätten här i växthuset förutom rengöringen av musteriet och golvet, t.ex i rengöringen av biodlarutrustningen där vi har utrustning som måste rengöras från mängder av bivax, som vi innan bara kunde få bort innan genom att använda högtryckstvätt utomhus, kaustiksoda eller med mekanisk rengöring med skrapor. Rengöring av förra säsongens plantkrukor och mycket annan utrustning rengörs nu med ångmaskinen.

Arbetsmässigt underlättar det med iochmed att arbetsmoment i rengöringen försvinner då man oftast inte behöver använda mer än ångmaskinen och en trasa för att få rent, samt att munstycket är så pass lätt att använda att man kan hantera det med en hand, vilket leder till den största fördelen vi upptäckt, vilken är enkelheten i att få en ordentlig djuprengöring gjord på utrustning och lokaler utan att behöva krypa runt och svettas på alla fyra.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *