Ångtvätt inom vården

Ångrengöring – Tre skäl till rengöring med ånga kommer att förändra rengöring inom sjukvården

Om du av någon anledning hamnar på ett sjukhus har du tillräckligt att oroa dig för och vill inte också behöva tänka på att du kan få en infektion medan du är på sjukhuset. Tyvärr är det vanligt att man under vistelse på sjukhus smittas av infektioner. Internationellt kallas det HCAI, Health Care Associated Infection.

På europeiska sjukhus förekommer nästan nio miljoner HCAI varje år – vilket gör att en av var 15 patient riskerar att infekteras på grund av interventioner från sjukvården. Tyvärr betyder det också att ungefär 90 000 människor i EU dör varje år till följd av infektioner de ådragit sig under ett sjukhusbesök.

Utöver att drabba själva patienterna ökar HCAI också belastningen på sjukhusets resurser – till exempel, minskar antalet tillgängliga sängar för nya patienter. Kostnaden för att behandla patienter som smittats med infektioner under sin sjukhusvistelse är också något som har en negativ inverkan på den totala vårdstandarden då det är en kostnad som inte borde behövas. Patienterna smittades ju på själva sjukhuset.

Rengöring med ånga, nyckeln till att förebygga infektion i sjukvården

Utmaningen för sjukhus är att förhindra att infektioner uppstår och sprids på sjukhuset. De måste förstöra mikroorganismerna som orsakar infektionen och upprätthålla en miljö där de mikroorganismerna inte har möjlighet att uppstå.

Detta innebär sterilisering av utrustning och ytor för att dessa ska vara säkra att använda. Det är en otroligt viktig uppgift inom all vårdstädning – särskilt då det har stor påverkan på en patients hälsa. Innovationer inom detta område sker ständigt med mål att öka effektiviteten och förbättra resultatet.

En sådan innovation är ånga, och då specifikt rengöring med ånga för att sterilisera sjukhusmiljöer. Här är tre skäl till att många sjukhus använder det som sin föredragna rengöringsmetod:

1. Ångtvättning och rengöring med ånga är fantastiskt effektivt

Från avdelningarna till operationssalen är rengöring med ånga en otroligt effektiv metod för att hantera mikroorganismer och skapa rena, dekontaminerade miljöer. Ångtvättning har visat sig ta bort upp till 99,99% av bakterier och bakterier från en mängd olika ytor, vilket gör det idealiskt för desinficering av rum och medicinsk utrustning. Faktum är att en nyligen publicerad studie som syftar till att undersöka effekten av infektionsbekämpning på avdelningar för intensivvård av nyfödda (ett av de mest känsliga områdena på ett sjukhus) fann att ångrengöring gav en betydligt lägre infektionsgrad.

Ångtvättens mångsidighet gör den också till en kostnadseffektiv lösning för rengöring av sjukvården. Det finns inte många produkter som kan skryta med förmågan att hantera så många olika områden med den höga standard för rengöringskvalitet som behövs inom ett sjukhus. Ångtvätten gör att det går snabbare och enklare för sjukhus att sterilisera varje miljö, vilket minskar den tid det tar att få jobbet gjort. Bara det faktum att rengöring med ånga bara banvänder vatten, och kan vara helt utan kemikalier, gör ångrengöring till det uppenbara valet för vårdpersonal.

2. Ångstädning hjälper till i kampen mot anti-mikrobiell resistens

HCAI:er är en enorm utmaning för rengöring av sjukvården, men det finns en verklig fara att sjukhusen – när de hanterar HCIA – skapar en mycket farligare situation för sina patienter. Denna situation består i anti-mikrobiell resistens (AMR), och är ett växande hot mot hälso- och sjukvård, oftast sett i dess resistens mot annars livräddande behandlingar som antibiotika.

För att förstå omfattningen av denna potentiella risk har den brittiska regeringen uppskattat att AMR kommer att vara ansvarig för 10 miljoner dödsfall per år – mer än cancer och diabetes tillsammans. En av orsakerna till AMR är överanvändning av antibiotika, men det finns också det faktum att mikroorganismerna har blivit resistenta mot de antimikrobiella elementen i rengöringskemikalier. Så när man steriliserar en miljö idag, kan hälsovårdsteam skapa en större fråga för morgondagen.

Det är här ångtvätten kan erbjuda den ideala lösningen. Med endast uppvärmt vatten är rengöring med ånga effektiv nog för att bryta ned mikroorganismer och förebygga replikering – allt utan att öka det växande problemet med AMR. På detta sätt ger ångtvätten och rengöring med ånga positiva resultat för patienter både nu och i framtiden.

3. Ångtvätten ger en mer hållbar och miljövänlig rengöring

Det finns mer än en anledning till att rengöring med ånga är idealisk för sjukhusmiljöer. Förutom att minska AMR:s inverkan på patienten erbjuder ångtvätten en mycket mer hållbar rengöringslösning inom sjukvården än metoder som är beroende av olika kemikalier för att ge resultat.

Ångrengöring är inte bara ett snabbt, enkelt och effektivt sätt att sterilisera utrustning och ytor; det är också oerhört miljövänligt. Allt som behövs för att driva ångtvätten är el och för att skapa ånga behövs enbart vatten. Det skapar mycket lite avfall. Ångtvätten är effektiv, säker och den perfekta rengöringslösningen för sjukhus och organisationer som vill anpassa sig till circular ekonomi eller arbeta för ”nollavfallsoperationer”.