Höghöjds-gänget håller Arlanda dammfritt med SpaceVac

På Arlanda flygplats huserar Samhall-gruppen för specialstädning. De ansvarar för all höghöjdsstädning på flygplatsen med uppdraget att få bort så mycket damm som möjligt från flygplatsen alla otillgängliga skrymslen och vrår. Tack vare SpaceVac har arbetet blivit både enklare, säkrare och snabbare.

Damm som samlas högt uppe på lampor, balkar, innertak, fläktrör och i ventilationsintag är ett problem som många brottas med. Det gör inte bara luftkvalitén sämre, utan dammet hamnar också förr eller senare på golv och inredningar. I värsta fall kan det till och med antändas och starta bränder.

TIDIGARE ANVÄNDES VANLIGA DAMMSUGARE OCH LIFTAR

Därför är det ett både nödvändigt och viktigt jobb som Samhall-gruppen för specialstädning på Arlanda flygplats i Stockholm har.
– Varje vecka städar vi i terminalerna. Viktigast är bagagesorteringen och ventilationssystemen som måste hållas extra rena. En gång om året städar vi också hela flygplatsen på alla ställen över tio meter, förklarar Hisham Hamud, som leder arbetet.

Enligt Hisham Hamud utfördes höghöjdsstädningen tidigare med helt vanliga dammsugare och liftar. Något som var krångligt, ineffektivt och som tog lång tid. När han och hans medarbetare för några år sedan tog över arbetet fanns därför farligt tjocka lager av damm och smuts på flera ställen som borde ha varit rena.

LÄTTA RÖR OCH STARKA DAMMSUGARE

Idag sker 80 procent av arbetet med SpaceVac, förklarar Hisham Hamud. Visserligen används fortfarande liftar till en del av städningen eftersom det behövs för att nå allra högst upp och längst in i terminalernas mest svåråtkomliga delar. Framförallt när det ska dammsugas horisontellt uppe på fläktrör, kabelstegar och innertak.

Men, den största delen av dammsugningen kan ske från marknivå tack vare SpaceVacs ultralätta dammsugarrör i kolfiber som når upp till imponerande 20 meter.
– Det som är bra är att rören är så lätta. Och när vi kör med skylift måste vi ibland koppla ihop två slangar på fem meter vardera, men det fungerar jättebra eftersom dammsugaren är så kraftfull, förklarar Hisham Hamud.

MER OM SPACEVAC

SpaceVac är marknadens smartaste system för städning på höga höjder. Systemet erbjuder ett stort utbud av anpassade tillbehör, liksom dammsugarmodeller
för bruk inomhus, utomhus och i miljöer med brand- och explosionsrisk.
Kontakta oss för fri konsultation och demonstration.


Samhall Arlanda Höghöjdsstädning SpaceVac 8

Hisham Hamud leder gruppen som har hand om special-städningen på Arlanda flygplats. Uppdragen varierar under året från rutinstädning till byggstädning och höghöjdsstädning över 10 meter. 


Därför valde Samhall Arlanda SpaceVac

  • Snabbare än traditionella metoder
  • Sänkta kostnader
  • Påverkar övrig verksamhet i låg grad
  • Minimal risk för fallolyckor
  • Alla kan använda utrustningen.