Ånga dödar 99,99 procent av corona-virus

Hur bra är het ånga mot Coronaviruset?

Det har under våren gjorts tester i oberoende laboratorium, med målet att testa ångtvättars effektivitet mot virus och bakterier. Resultatet: om ångtvättarna används på rätt sätt tar maskinerna bort upp till 99,999% av inneslutna virus, såsom Coronavirus eller influensa, och 99,99% av vanliga hushållsbakterier från hårda ytor.

Det innebär, att i en tid då desinfektionsmedel främst bör reserveras för öppenvårds- och öppenvårdsmiljöer, har ångtvättar möjligheten att bli ett värdefullt bidrag till allmän hygien – både i privata hushåll och i kommersiellt och industriellt bruk.

Laboratorietestet

Virus av typen coronavirus SARS-CoV-2 kan neutraliseras vid höga temperaturer. Eftersom virus inte är bakterier eller levande organismer, talar experter också om virusinaktivering. På laboratoriet distribuerades ett certifierat testvirus (Modified-Vaccinia-Ankara-Virus), som är representativt för virus av typen coronavirus SARS-CoV-2, på en hård yta.

Ytan rengjordes sedan med handmunstycket från en ångrensare och lämplig mikrofiberkudde. Det visades att en signifikant reduktion av upp till 99,999% av virusen kunde uppnås vid maximalt ångtryck och med en rengöringstid på 30 sekunder på ett område.

Man testade ångtvättar för hemmabruk samt maskiner för professionell användning. Oavsett om ångan produceras i en panna eller i en varmvattenberedare så påverkar det inte resultatet i bekämpningen av viruset. Båda teknikerna uppnådde ett jämförbart resultat i laboratoriet.

Hur uppnår man samma resultat

Vad är viktigt för att ni inom er verksamhet ska uppnå samma resultat som i testet? Den heta ångan är på c:a 100 ° C när det lämnar munstycket och kyls ned med ökande avstånd. Därför, för att effektivt kunna bekämpa virus & bakterier måste munstycket därför styras direkt över ytan.

Det är också viktigt att säkerställa att den heta ångan rengör ytan i minst 30 sekunder med maximal ånginställning. Detta för att ångan ska hinna döda viruset. De använda mikrofiberkuddarna måste sedan tvättas vid en temperatur på minst 60 ° C i ett standardtvättprogram (inte Eco).

Positiva biverkningar

Ångtvättar behöver bara el och vatten och kan användas under nästan obegränsad tid och är inte beroende av desinfektionsmedel. Eftersom ångtvättar inte använder kemiska rengöringsmedel är användning av ångtvättar inte skadlig för de som rengör med dem. Vare sig hud som andningsvägar riskerar att utsättas.

Potentiellt allergiska reaktioner från rester av rengöringsmedel förhindras också, t.ex. vid rengöring av bord och ytor i ett kontorslandskap. Faktum är att rumsmiljön för allergiker förbättras vid användning av ångtvättar då ångan binder dammet och därmed minskar spridningen av allergener.

Läs undersökningen i sitt ursprung på europeancleaningjournal.com

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *